GKG wil ondanks de Coronacrisis vooruit kijken!

Clemens Baelemans voorzitter van het Gemengd Koor Goirle en dirigente Gabrielka Clout brainstormen over de optie om volgend jaar een prachtig concert en een overweldigend feest te organiseren. Want de mijlpaal van het 75 jarig bestaan van het Goirlese zangkoor afgelopen november is jammer genoeg ook door het coronavirus in het water gevallen.

Door Nico de Beer

“We zijn nu middels video-zoomsessies druk aan het repeteren en we doen er alles aan om nóg sterker uit de strijd te komen”, pleit de voorzitter. “Ik ben er van overtuigd dat het gaat lukken”, meent de gepassioneerde dirigente. Ze laat tevens weten dat aspirant-koorleden van harte welkom zijn! “En vooral mannen kunnen ons gezellig koor extra versterken”, voegt ze er nadrukkelijk aan toe. Kortom; de wens om gezamenlijk voor de Goirlese gemeenschap een schitterend jubileum te organiseren, is érg groot!

Piet Tra en zijn familie stonden aan de wieg van “Zang en Arbeid”
De bakermat van de Rooms Katholieke Gemengde Zangvereniging “Zang en Arbeid”, zoals het zangkoor op 22 november 1945 gedoopt werd, was de Katholieke Arbeiders Bond. Deze huisde in het Bondsgebouw aan het Oranjeplein waar nu de huisartsenpraktijk gevestigd is. De arbeidersbond beschikte over voldoende expertise om “Roomse” verenigingen op te richten. Bovendien hadden zij de luxe dat hun ambitieus lid Piet Tra zowel kon zingen én goed was in het organiseren. Zonder veel moeite wist Piet tijdens de oprichtingsvergadering zijn zangvaardige familie en aanverwanten te enthousiasmeren om het nieuwe zangkoor definitief bestaansrecht te gunnen.
Zijn dochters Maria en Jeanne stonden meteen al op de eerste rij naast hun nichtje Maria Tra, de latere echtgenote van de voormalige wethouder Wim van Boxtel. Bijzonder is dat de toen pas 16 jarige Jan Roozen zich ook tijdens de oprichtingsvergadering liet inschrijven bij “Zang en Arbeid”. De koorknaap was echter zo gedreven en werd stapel verliefd op de dochter van de voorzitter, Maria. Tot de zomer van 2019, toen Maria overleed bleven zij onlosmakelijk met elkaar en het Gemengd Koor Goirle verbonden. Door zijn uitzonderlijke verdienste is nu de 92 jarige een zeer gewaardeerd erelid, die nog dagelijks op zijn scootmobiel naar het Mariagrotje in Riel rijdt, om met “zijn” Maria terug te blikken naar de goede oude tijd. Ook het levenspad van het zusje van Maria,- Jeanne - werd door het zangkoor deels ingekleurd. Daar leerde zij de aardigste man van de wereld, Cees van Gool kennen. Jeanne en Cees werden een gelukkig paar en hun dochters Jeannette en Annelies hebben het muzikaal stokje van hun ouders bij het zangkoor al weer een hele tijd geleden overgenomen.

Het Gemengd Koor Goirle gaat voor kwaliteit en gezelligheid
Clemens Baelemans kent de wapenfeiten waarover het Goirles zangkoor al driekwart eeuw beschikt; “We gaan nadrukkelijk voor kwaliteit, waarbij ik er onmiddellijk aan toe moet voegen dat de gezelligheid haast een must is. Dat is zo altijd geweest en dat moet ook zo blijven. Van de 38 actieve leden zijn er maar liefst 27 langer dan 10 jaar lid en 11 leden hebben zelfs hun zilveren jubileum al gevierd. En....met gepaste trots kan ik je melden dat onze penningmeester Ad van der Bruggen al meer dan 40 jaar met veel plezier deel uitmaakt van het G.K.G. Als het gaat om de “personele bezetting”, mag zeker de naam van André Müller niet vergeten worden. De duizendpoot weet alles van - en doet alles voor de club.
Nee…, André is typisch iemand die je niet kunt missen binnen ‘n vereniging, het is daarom niet vreemd dat de actieve vrijwilliger het afgelopen jaar met het dikverdiend “lintje” is geridderd! Als je eenmaal lid bent, staan we er borg voor om je in een “warm bad” te laten wanen. Uiteraard zijn er door de coronacrisis ook bij ons wel wat leden afgehaakt. We zullen er nu alles aan doen sterker uit de strijd te komen. We zoeken vooral mannen die ons koor op kwaliteit en gezelligheid willen versterken!”

Succesvol repeteren middels video-zoom-sessies verloopt naar wens
Het Gemend Koor Goirle heeft diverse scenario’s uitgeprobeerd om tijdens de coronacrisis de repetities op de maandagavond zo goed als mogelijk uit te voeren. In eerste instantie werd er coronaproof gerepeteerd in kleinere groepen in wijkcentrum De Deel en er werd zelfs middels YouTube filmpjes ingezongen. Toch bleef de angst van besmetting bij de leden bestaan. Uiteindelijk heeft het bestuur zelf besloten om te stoppen met repeteren in het wijkcentrum. Het bestuur bleef zoeken naar mogelijkheden om de leden bij het koor betrokken te houden. Uiteindelijk zijn zij uitgekomen op het repeteren met het gebruik van Zoom. Dit werd een echt succes, want ruim 80% van de leden maakt hier enthousiast gebruik van! Clemens geeft aan dat hij met zijn ict-achtergrond twijfels had bij de haalbaarheid van on-line repeteren. De koorleden hebben ondanks de hoge leeftijd van gemiddeld 70 jaar laten zien dat zij nog steeds van een uitdaging houden en daarnaast flexibel zijn. “We zitten nu op het juiste spoor”, weet dirigente Gabrielka Clout, die samen met de gerenommeerde zangcoach en pianiste Kazue Goto voor een harmonieus zangkoor zorg draagt. De repetities bestaan uit twee delen; een partij -en een gezamenlijke repetitie. Ook wordt er aan geheel nieuwe stukken gewerkt. Het G.K.G. zet zich optimaal in om de koorleden voldoende uit te dagen en de leden scherp te houden.

Ons jubileumconcert volgend jaar moet echt een topper worden!
Het bestuur van het Gemengd Koor Goirle wil tot het uiterste gaan om het door de corona uitgesteld jubileum feest, alsnog volgend jaar met veel elan te vieren. Versterking van het koor zou daarbij een mooi cadeau zijn! Belangstellenden kunnen op de website alle info bekijken om de juiste stap te zetten, aspirant-lid te worden van een fijn koor, dat voor kwaliteit en gezelligheid gaat!

Clemens en Gabrielka beloven dat het jubileumconcert bol gaat staan van muziek uit verschillende landen, gezongen in de oorspronkelijke taal. Zo is er muziek uit Duitsland, Engeland, Spanje en Polen, maar ook volksmuziek uit Japan en Zuid Amerika”.

Meer weten over het Gemengd Koor Goirle, neem contact op met Clemens telefonisch 06-1520 3718 of per email c.baelemans@home.nl